Nyheter

Gårdsfisk öppnar pop-up restaurang med fokus på minskat överfiske

Den 1 april öppnar Gårdsfisk Malmös nya pop-up restaurang med fokus på minskat överfiske och att återskapa balansen i havet. På menyn står olika rätter med den svenska och klimatcertifierade fisken Clarias, som Gårdsfisk föder upp hos skånska bönder.

– Det är superkul att kunna erbjuda Malmöborna goda fiskrätter som man kan äta med gott samvete. Havet och fisken som bor där står inför gigantiska utmaningar och vi på Gårdsfisk vill visa att det är möjligt att äta fisk och samtidigt minimera överfiske och övergödning av våra hav. Säger Andreas Granath, Kommunikationschef på Gårdsfisk

Clarias

Clarias är en fisk vars kött har en fast textur och påminner mer om ljust kött än om fisk. Köttet är robust som gör att den tål höga temperaturer utan att bli torr och den tål en god del smaksättning, gärna med lite hetta. Den passar bra att steka, grilla, ugnsbaka röka eller att ha i en soppa.

Fiskstall

Hos Gårdsfisk föds Clarias upp inomhus i så kallade fiskstall, vattnet de simmar i kan bonden sedan använda till bevattning och all avföring från fisken blir till gödsel. Den är också allätare vilket innebär att den inte behöver äta lika mycket fisk som annan fisk. Detta system och att fiskarna är allätare är superviktigt för att minimera det pågående överfisket och återskapa balansen i havet.

Ekosystem

– Vi behöver ett fungerade ekosystemet i havet för att klara de klimatmål som finns och för att vi ska kunna njuta av havet. I det ekosystemet är fisken en otroligt viktig aktör och när vi överfiskar så minskar vi möjligheten för ekosystemet i havet att fungera som det ska. Med Gårdsfisk kan vi fortsätta äta god och nyttig fisk och samtidigt minimera överfiske och övergödning av haven, säger Andreas Granath, Kommunikationschef på Gårdsfisk

Var: Kungsgatan 2 i Malmö

När: Tisdag-lördag klockan 11-14 mellan 1 april och 14 juni.

På menyn: Fisksoppa, varmrökt clarias med potatissallad och fiskköttbullar i bröd för de allra minsta.