Nyheter

Så ser svenskarnas äggvanor ut

Äggets högtid är här! Inför årets påsk har ICA kartlagt svenskarnas äggvanor och resultatet visar att svensken i genomsnitt äter 4,2 ägg i veckan. Sörmlänningar placerar sig högst upp i ”äggtoppen” – här äter man i genomsnitt 5,3 ägg per person i veckan. Norrbotten och Östergötland hamnar i botten med ett snitt på 3,5 ägg per vecka.

På påsken är det ett livsmedel som känns extra självklart: ägget. Men ägget tycks även ha en given plats i svenskarnas vardag. Det visar en ny Sifo-undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av ICA.

Undersökningen visar också att svenskarna gillar att äta ägget på olika sätt. Nära varannan svensk (47 procent) föredrar att äta sina ägg stekta. Nästan lika många vill ha ägget löskokt (45 procent) jämfört med hårdkokt (43 procent). Däremot är det endast ett fåtal (7 procent) som föredrar pocherade ägg.

Mångsidiga råvaror

– Ägg är en av de mest användbara och mångsidiga råvaror som finns, de är otroliga.  Jag tycker att vi ska våga experimentera mer med både tillagningsmetod och tillbehör. Tricket för att lyckas med nästan alla äggrätter är att inte övertillaga dem så att koaguleringen går för långt. Då riskerar resultatet att bli grynigt eller gummiaktigt, säger Malidza Larsson, vardagskock på ICA Sverige.

Sörmlänningarna vinner ”äggtoppen” – Norrbotten och Östergötland i botten

Undersökningen visar att det finns geografiska skillnader i svenskarnas äggvanor. Sörmlänningarna kammar hem en första plats på ”äggtoppen”. Här äter man i genomsnitt 5,3 ägg per vecka.  Även länsborna i Halland, Jönköping, Jämtland och Blekinge plockar varsin topplacering.  Norrbottningarna och östgötarna hamnar i stället i ”äggbotten” – här nöjer man sig med 3,5 ägg per vecka.

Vardagskockens bästa äggtips:

  1. Ett perfekt frukostägg tillagar du genom att koka ett rumstempererat ägg i sjudande, men inte stormkokande, vatten i åtta minuter. Då stelnar vitan medan gulan blir härligt krämig – utan att rinna.
  2. Testa byta ut den klassiska omeletten mot en vikt äggröra, även kallad en ”tornadoomelett”. Du viker eller snurrar äggen långsamt i stekpannan, på så vis blir de både fasta, krämiga och mjuka. En underbar kombination av flera texturer och dessutom blir det en otroligt vacker servering. Man kan även tillsätta majsstärkelse för att skydda äggen från att bli övertillagade.
  3. Ägg håller längre än vad man kan tro. Bäst före-datumet på förpackningen gäller när de förvaras i rumstemperatur men hållbarheten förlängs omkring en månad om de förvaras i kylskåp. Om du äter ägg ofta är mitt tips ändå att förvara dem i rumstemperatur – det underlättar till exempel när du snabbt vill vispa ihop en majonnäs.

Äggtoppen – här äter man flest ägg i landet

  1. Södermanland (5,3 ägg/vecka – 276 ägg/år)
  2. Halland (5,0 ägg/vecka – 260 ägg/år)
  3. Jönköping (4,7 ägg/vecka – 244 ägg/år)
  4. Jämtland (4,6 ägg/vecka – 239 ägg/år)
  5. Blekinge (4,5 ägg/vecka – 234 ägg/år)

Äggbotten – här äter man minst ägg i landet

  1. Norrbotten (3,5 ägg/vecka – 182 ägg/år)
  2. Östergötland (3,5 ägg/vecka – 182 ägg/år)
  3. Västerbotten (3,7 ägg/vecka – 192 ägg/år)
  4. Uppsala (3,8 ägg/vecka – 198 ägg/år)
  5. Västra Götaland (3,9 ägg/vecka – 203 ägg/år)

Så föredrar svenskarna att äta sina ägg:

  1. Stekt (47 procent)
  2. Löskokt (45 procent)
  3. Hårdkokt (43 procent)
  4. Äggröra (36 procent)
  5. Pocherat (7 procent)

Undersökningens resultat i korthet:

  • Den genomsnittlige svensken äter 4,2 ägg i veckan*, motsvarande 218 ägg per år.
  • Svenskarna äter helst sina ägg stekta (47 procent), löskokta (45 procent) eller hårdkokta (43 procent).

*Respondenterna fick själva uppskatta hur många ägg de äter en vanlig vecka.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA. Den bygger på 4315 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.