Fazer var på plats under eventet Future Food-Tech i San Francisco, 13 och 14 mars, för att introducera två funktionella havredrycker och en chokladbar, alla innehållande Solein®, ett protein tillverkat av luft. Produkterna går under konceptet ”Taste the Future”, som innebär djärva innovationer och nya produktkategorier för att driva utvecklingen av livsmedelsindustrin. Näst efter Singapore är USA den andra marknaden i världen där Solein® kan säljas.
Fazer investerar i djärva innovationer för att vara i framkant i utvecklingen av framtidens mat. Fazer har utvecklat flera testprodukter med Solein och erbjuder nu besökare till Future Food-Techmässan i San Francisco den unika möjligheten att smaka på produkter som innehåller det nya proteinet. Bakom Solein står Solar Foods, ett finskt foodtech-företag med missionen att revolutionera den globala livsmedelsproduktionen. Solar Foods driver processen för att proteinet ska erhålla godkännande för bruk i livsmedel även i Europa och förväntar sig att få det före utgången av 2026.
Protein från luften
Genom att producera protein från luften strävar Solar Foods efter att lösa globala livsmedelsutmaningar genom att minimera resursanvändning och miljöpåverkan. Proteinet Solein är funktionellt, näringsrikt, och mångsidigt. Proteinet kan smaka och se ut som vad än det används till, oavsett livsmedel. Det innehåller järn, fiber och B12-vitamin.
Innovationer
”Vi är exalterade att introducera våra banbrytande innovationer genom Taste the Future-produkterna i USA, vilket stärker vårt engagemang att skapa framtidens mat och utveckla hållbara livsmedelslösningar som möter framtida generationers behov,” säger Heli Anttila, VP, New Product Development på Fazer Konfektyr.
San Francisco
”Future Food-Tech eventet i San Francisco ger oss en fantastisk möjlighet att erbjuda provsmakningar av våra produkter. Den feedback vi får kommer att vara viktig för att förfina och utveckla dessa produkter ytterligare”, säger Pamela Carlstedt, Director Product Development Plant Based Drinks på Fazer.
Fazer omvandlar innovationer till färdiga, goda produkter
Fazer är det första FMCG-företaget som introducerar förpackade Solein-produkter i USA. På plats i San Francisco introducerar Fazer följande produkter.
- Fazer Taste the Future Snack Drink Choco 250 ml – en vegansk havredryck med chokladsmak. Den innehåller 2 % Solein och är en källa av protein.
- Fazer Taste the Future Protein Drink Banoffee 250 ml – en vegansk havredryck med en smakkombination av banan och karamell. Den innehåller 18 gram protein, varav 2 % är Solein. En källa av protein och fiber.
- Fazer Taste the Future Snack Bar är en chokladbar med mörkt chokladöverdrag och hasselnötter. Produkten innehåller 7 % Solein.
”Produkterna som introduceras av Fazer är ett utmärkt exempel på hur Solein utmärker sig inom produktkategorier för hälsa och prestanda. Solein erbjuder överlägsen näring med fin smak, uppfyller alla huvudsakliga ”fri från” krav och är ett av de mest hållbara proteinerna på marknaden. Vi arbetar för att få godkännande för Solein som livsmedel i EU under 2026, och vi ser fram emot att berika fler konsumentprodukter med Solein” säger Juan Manuel Benitez-Garcia, Chief Commercial Officer på Solar Foods.
Vad är Solein®?
- Solein® är ett nytt näringsrikt protein tillverkat av luft. Det kan smaka och se ut som vad än det används till. Till funktionaliteten är det exceptionellt – det kan användas i alla slags livsmedel, oavsett kost.
- Solein® tillverkas av det finska företaget Solar Foods.
- Solein® härstammar från en naturlig, icke-modifierad, encellig organism.
- I stället för att vattna och gödsla organismen skapas Solein® genom en fermenteringsprocess som utnyttjar luft och elektricitet som sina primära resurser.
- Solein® odlas utan jordbruk. Det behöver bara en bråkdel av den mark, det vatten och den energi som behövs för animalie- eller växtproduktion.
- Proteinet Solein® är funktionellt, näringsrik och mångsidigt. Det innehåller järn, fiber och B12-vitamin.
Läs mer här om Solar Foods: Home – Solar Foods
Länk till Future Food-Tech i San Franscisco: Home: Future Food-Tech San Francisco, March 13-14, 2025