Den ultimata rätten av kyckling – Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och mozzarella.
2-4 portioner
Tomatsås:
50ml extra virgin olivolja
1 liten näve hela vitlöksklyftor, skal på och krossade lätt
1x400g burk San Marzano tomater, pressade lätt med händerna
1 näve färska basilikablad + mer till servering
Nypa av socker Salt
Kyckling:
2 kycklingbröst, skinnet avlägsnat och halverat
100 ml mjöl
2 ägg, uppvispat
300ml brödsmulor
50ml majsmjöl
1 msk torkad timjan
1 msk torkat lökpulver
1 tsk cayenne 50ml
riven parmesanost + mer till servering
50ml riven pecorinoost
100g fior di latte mozzarella
Salt och nymalen svartpeppar Neutral matolja och olivolja för stekning, förhållande 50/50
Färsk basilika
Instruktioner:
Tomatsås: värm olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt vitlöksklyftorna och koka tills vitlöken precis börjar få färg. Tillsätt tomater, socker och salt och låt sjuda upp. Sjud i 2-3 minuter, tillsätt basilikan och stäng av värmen. Låt tomatsåsen dra medan du förbereder resten av rätten. Såsen ska ha en tjock konsistens med bitar av tomat i.
Kyckling: lägg kycklingbitarna mellan två lager plastfolie och platta till dem med en köttklubba eller en liten kastrull.
Förbered din muddringsstation – krydda mjölet med salt och peppar. Vispa upp äggen och blanda ströbröd, maizena, kryddor och båda ostarna. Krydda kycklingen med lite salt och peppar. Täck med mjöl, följt av ägg och sist ströbröd. Stek kycklingen i en blandning av neutral matolja och olivolja tills den är gyllene och knaprig, cirka 2-3 minuter.
Servering: förvärm grillen till max. Bred lite tomatsås på en liten ugnssäker ugnsform. Tillsätt kycklingen följt av lite mer tomatsås. Tillsätt mozzarella och ett gott riv parmesanost. Lägg precis under broilern tills osten har smält och förkolnat fläckvis. Ta ut ur ugnen och garnera med färsk basilika.
//
Film;